-
Welkom op Stripesandwalls.nl;
mijn woonblog waar ik mijn passie deel voor interieur en design! Volg Stripesandwalls.nl
Zoeken
Abonneer je op dit blog
Laatste reacties
3 juli 2016
Zelf een houten lamp ontwerpen en met behulp van een 3D-printer en lasersnijder produceren: hoe cool klinkt dat?! Toen ik een uitnodiging van CRE8 ontving voor de workshop ‘lamp ontwerpen met lasersnijder’ was mijn interesse meteen gewekt. Lees hier meer over de workshop en zie hoe ik stap voor stap deze leuke houten tafellamp maakte!
Workshop CRE8: lamp ontwerpen met lasersnijder
In het productieproces van meubels zie je volop ontwikkelingen wat betreft productietechnieken, zoals lasersnijden bij lampen. Tijdens de workshop van CRE8 ga je aan de slag met een eigen ontwerp voor een houten lamellen lamp, waarbij je de onderdelen met behulp van een lasersnijder uit multiplex snijdt. De workshop ‘lamp ontwerpen met lasersnijder’ is verdeeld over drie avonden, waarbij je de verschillende fasen van idee tot eindproduct doorloopt.
Avond 1: Het idee
De eerste avond draait om het ontwikkelen van een idee voor het ontwerp van de lampenkap. Ga je voor een hanglamp of een tafellamp en wat voor vormt spreek je aan? Met behulp van een designprogramma op de computer probeer je verschillende ontwerpen uit. Het leek mij leuk om een lamp te creëren die je eigenlijk overal kunt neerzetten. Daarnaast wilde ik een wat strakker ontwerp, dus ging ik voor scherpe lijnen in plaats van ronde vormen. Om een goed beeld te krijgen van de gekozen hoofdvorm, werden de ontwerpen met behulp van een 3D-printer op kleine schaal uitgeprint. Het uitprinten van deze mal duurde ongeveer 6 uur en kreeg je dus de volgende cursusavond te zien.
Avond 2: Prototype van golfkarton
De tweede avond gingen we aan de slag met een prototype van karton. In het designprogramma ging je nu aan de slag met het aantal lamellen en waar je deze precies wilt plaatsen. Door er even mee te spelen, kreeg je een goed beeld van wat allemaal mogelijk was. Ik wilde een stevige lamp, die niet te ‘iel’ was en koos er daarom voor om veel lamellen verticaal te plaatsen. Daarbij vond ik het leuk als het peertje goed te zien was, waardoor ik voor minder lamellen horizontaal koos. Dit ontwerp werd toen op ware grootte op golfkarton uitgesneden met een lasersnijder. Dit ging vrij snel; in ongeveer 10 minuten waren alle onderdelen uitgeprint.
Avond 3: Eindproduct van multiplex
Op basis van het kartonnen prototype kon je tijdens de derde avond de laatste aanpassingen in je ontwerp aanbrengen. Eventuele fouten kon je er dus nog gewoon uithalen! Vervolgens werden de lamellen met de lasersnijder uitgesneden op multiplex. Dit duurde ongeveer 25 minuten; dit duurt langer dan bij karton, aangezien multiplex harder is. Mijn lamp bestaat uit 21 verschillende onderdelen. De lasersnijder is zo precies dat alle onderdelen exact in elkaar passen. Het in elkaar schuiven nam zo’n 20 minuten in beslag en als het eenmaal in elkaar is geschoven, zit het ook erg stevig vast en valt het echt niet zo maar uit elkaar. De lamp is klaar om mee naar huis te nemen en een mooi plekje te geven!
Uiteindelijke product van multiplex – Prototype van golfkarton – Hoofdvorm met behulp van 3D-print
Links: 3D-printer – Rechts: lasersnijder
Hier werden de onderdelen voor het prototype met de lasersnijder uitgesneden op golfkarton.
De tafellamp heeft bij mij thuis een leuk plekje bovenop een kast gekregen.
.
Meer informatie over CRE8
• Bekijk hier een overzicht van alle workshops.
• Enkele lampen kun je ook rechtstreeks via de webshop van CRE8 bestellen.
CRE8 Social Venture
Herengracht 37
1015 BB Amsterdam
020-7521883 | info@c-r-e-8.nl
Gaag geworden zeg! Lijkt me echt leuk om te doen zo’n workshop!
Dankje, Ilse! Het was inderdaad heel leuk om te doen. Je hebt toch een ander gevoel bij de lamp als je ‘m zelf hebt gemaakt in plaats van gewoon in de winkel te hebben gekocht. Zeker een aanrader! Groetjes, Marcella