-
Welkom op Stripesandwalls.nl;
mijn woonblog waar ik mijn passie deel voor interieur en design! Volg Stripesandwalls.nl
Zoeken
Abonneer je op dit blog
Laatste reacties
2 augustus 2022
De muren wit verven: het klinkt eenvoudig, maar veel mensen vinden het lastig om de juiste kleur wit te bepalen voor op de muur. Wit is wit zou je denken. Toch zijn er ontzettend veel tinten wit te onderscheiden.
Verschillende soorten wittinten
Basiswit is de standaard kleur wit dat in een verfblik zit. Dit is lange tijd de standaard optie geweest voor wanneer je de muren en het plafond gaat witten. Toch wordt er tegenwoordig steeds minder voor deze standaard wit gekozen als het om muurverf gaat. De wittinten uit de RAL-kleurenwaaier zijn nu erg populair, zoals RAL 9010. Wat veel mensen niet beseffen is dat RAL 9010 wel degelijk een mengkleur is.
Naast RAL zijn er nog verschillende verfmerken en bouwmarkten die hun eigen wittint voeren en er een eigen naam aan koppelen. Kortom: wit is echt niet zomaar wit en er zijn ontzettend veel gradaties te onderscheiden, doordat wit ook een mengkleur is. Zo kun je bijvoorbeeld een hele subtiele blauwtoon of geeltoon erin terug laten komen, maar zelfs ook tonen van roze. Leg eens verschillende kleurstalen van wittinten naast elkaar of op printpapier en je zult het verschil al snel zien.
De 3 populairste RAL-kleuren wit
De drie meest gebruikte RAL-kleuren wit zijn: RAL 9010, RAL 9001 en RAL 9016. Maar wat zijn precies de verschillen?
RAL 9010 – ook wel Zuiver Wit genoemd – is de meest verkochte witte muurverf en wordt als een veilige keuze beschouwd. Hij is enerzijds warmer dan de standaard basiswit, doordat hij lichte geeltonen bevat. Anderzijds is deze tint minder warm dan de RAL 9001, die meer roodoranje tonen bevat. Wil je een frisse tint die niet te warm is, maar ook niet te kil? Dan is RAL 9010 dus een goede optie.
RAL 9001 – ook wel Crème Wit genoemd – is een crème-achtig of gebroken kleur wit. Het oogt warmer dan standaard wit, maar het kan soms ook wel als een tikkeltje geel worden ervaren.
RAL 9016 – ook wel Verkeerswit genoemd – is erg neutraal, want er zit helemaal geen okerpigment in. Het is de lichtste wittint van deze drie RAL-kleuren en is de laatste tijd sterk in opkomst. Het is de zuiverste RAL-wit en neemt omgevingskleuren goed op.
Hoe vind je de juiste wittint?
Vraag jezelf af wat je belangrijker vindt: wil je liever een warmere tint of heb je juist de voorkeur voor een frissere, maar wellicht wat killere tint? Heb je ook muren in huis die van een leuk kleurtje zijn voorzien? Dan kun je ervoor kiezen om die kleur als ondertoon in de witte muurverf terug te laten komen. Leg verschillende kleurstalen naast elkaar om goed het verschil te kunnen onderscheiden. Onthoud daarnaast dat daglicht invloed heeft op hoe wij kleur waarnemen. In de ochtend schijnt de zon anders naar binnen dan aan het einde van de dag, waardoor de witte muur op elk moment van de dag weer anders oogt. Je kunt dus het best kleurstalen op de muur plakken en gedurende de dag bekijken wat jou het meest aanspreekt.