Verlichting in de woonkamer: tips - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
5 september 2016

Hoewel we nog van een prachtige nazomer genieten, worden de dagen inmiddels toch echt korter. ’s Ochtends wordt het later licht en in de avond wordt het vroeger donker: dus ja, de lampen gaan weer aan! Hoogste tijd om eens naar de verlichting in huis te kijken. Met deze tips zorg je ervoor dat je verlichting in de woonkamer zowel functioneel als sfeervol is.

Basisverlichting en functionele verlichting
Verlichting is in eerste instantie functioneel te noemen. Het zorgt er allereerst voor dat een ruimte in huis wordt verlicht. Dit noemen we basisverlichting. Voor basisverlichting maken we voornamelijk gebruik van plafondlampen, maar ook inbouwspots in het plafond kunnen dienen als basisverlichting. Het vormt echt de basis en heeft het verlichten van een gehele ruimte als doel. Wanneer je bezig bent met een nieuw lichtplan voor je woonkamer is het verstandig om met de basisverlichting te beginnen.

Vervolgens kun je je afvragen of bepaalde plekken in de woonkamer vragen om functioneel licht. Lees je graag op de bank? Zorg dan bijvoorbeeld voor een leeslamp op een kastje naast de bank. Dit noemen we functioneel licht. Het dient niet als basis voor het verlichten van de gehele ruimte, maar het heeft wel een sterke functionele functie.

Verlichting woonkamer3  Verlichting woonkamer1

Sfeerverlichting en accentverlichting
Wanneer de basisverlichting en functionele verlichting in de woonkamer is bepaald, kun je over tot het leukste gedeelte: het aanbrengen van sfeer. Lampen zijn erg geschikt voor het creëren van sfeer in de woonkamer. Vooral dimmers zijn hierbij aan te raden. Met een staande lamp of een booglamp geef je de ruimte wat extra sfeer. Vooral booglampen zie je de laatste jaren steeds vaker in de woonkamer. In grote ruimtes komt deze lamp goed tot zijn recht. Natuurlijk is het ook ideaal als je in het plafond geen elektriciteit hebt lopen.

Tot slot kun je nog accentverlichting in de woonkamer aanbrengen. Accentverlichting gebruik je voornamelijk voor objecten die je extra wilt benadrukken. Denk hierbij aan een schilderij of kunstwerk aan de muur. Hiervoor gebruik je dan wandlampen of spotjes voor aan de muur.

Kort samengevat: bij het verlichten van de woonkamer kun je vier soorten verlichting onderscheiden. Allereerst begin je met de basisverlichting, vervolgens kijk je naar de functionele verlichting en tot slot zorg je met sfeer- en accentverlichting voor de finishing touch.0 reacties op “Verlichting in de woonkamer: tips”