Trend: kleurvlak op de muur - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
10 oktober 2021

Door een muur in huis te schilderen, geef je de ruimte in huis al snel een nieuwe look. Je bent misschien geneigd om één hele muur in een bepaalde kleur te schilderen, maar werk eens met een kleurvlak op de muur. Dit geeft een verrassend speels effect. Ook ideaal als je het te heftig vindt om een grote muur helemaal van een kleurtje te voorzien. Of gewoon als je geen zin hebt om de hele muur te schilderen!

Kleurvlak op de muur

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een kleurvlak op de muur:

 • Schilder een deel van de muur: in dit geval schilder je dus gewoon een gedeelte van een muur. Je kunt hiermee heel goed iets benadrukken en de ruimte in tweeën opbreken. Heb je bijvoorbeeld een grote ruimte waar zowel de woon- als eetkamer is? Door één deel van de muur te verven, baken je de woonkamer wat mee af en creëer je het gevoel van twee ruimtes. De truc is trouwens om niet helemaal tot het plafond te schilderen. Dit voelt in het begin misschien gek, maar het is juist gekker als je het wel zou doen. Dan is de tweedeling te hard. Door de witte strook boven het kleurvlak blijf je het wel gevoel van 1 ruimte houden.
  .
 • Ga de hoek om: dit is eigenlijk hetzelfde principe al hierboven, maar dan ga je ook de hoek om. Hiermee leg je het accent meer op de hoek, maar je geeft de ruimte ook meer dimensie. De ruimte straalt meer één geheel uit.
  .
 • Lambrisering: wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat juist de muur horizontaal wordt opgebroken door middel van een kleurvlak. Alleen de onderste strook van de muur wordt dan geschilderd. Hiermee creëer je het effect van een lambrisering. Simpel, maar heel doeltreffend met een groots effect!

Gekleurde vormen op de muur

Je kunt ook werken met gekleurde vormen, zoals een kleurvlak in de vorm van een cirkel, vierkant of driehoek. Ga voor 1 gekleurde vorm op de muur of combineer meerdere vormen samen. Dit werkt vooral goed als een bepaalde meubel voor de muur staat. Denk aan een bed, bank of een bureau. Een cirkel op een random muur schilderen zonder dat daar iets staat, voelt wellicht een beetje gek.

 

Zo pak je het aan

Genoeg inspiratie opgedaan en besloten wat voor kleurvlak het gaat worden? Afhankelijk van de keuze is het handig om aan onderstaande te denken:

 • Gebruik bij voorkeur een metalen liniaal voor het aftekenen van het kleurvlak. Houten linialen zijn vaak niet helemaal recht. Stel de liniaal af met een waterpas en controleer of de hoeken haaks zijn.
  .
 • Gebruik trouwens juist geen waterpas als de vloer of plafond niet helemaal recht zijn. Met een perfecte hoek accentueer je juist de scheve lijnen. In dat geval kun je de onder- en/of bovenlijn beter evenwijdig aan je scheve vloer of plafond laten lopen.
  .
 • Afplakken is natuurlijk erg belangrijk. Investeer in goede schilderstape. Hiermee bereik je de scherpste verfranden. Gebruik daarbij het liefst tape uit één lang stuk.
  .
 • Qua verf kun je het best voor latex of zijdeglans verf kiezen. Ook hierbij: investeer in kwalitatieve verf, zoals van het merk Sikkens. Het kleurvlak trekt de aandacht, dus dat moet er picobello uitzien.
  .
 • Per schildertape kan het verschillen hoe lang je de tape erop kunt laten zitten, zonder dat hij de ondergrond zal meenemen. Controleer dit alvast even voor gebruik. Wees altijd voorzichtig met het verwijderen, zodat je de ondergrond niet beschadigt. Dat zou zonde zijn!


Hopelijk heb ik je overtuigd om voor een kleurvlak in huis te gaan. Geloof me: je zult er geen spijt van hebben en het zal voor veel complimentjes zorgen!

 4 reacties op “Trend: kleurvlak op de muur”

  Marlies

  6 september 2020

  Leuke blog! Wij zijn van plan om zowel een stuk de hoek om te verven, als op een andere plek een deel van de muur te verven. Je raadt aan om niet helemaal tot het plafond te schilderen. Geldt dat ook als je vrij lage plafonds hebt? Want ik heb ook wel eens gelezen dat een strook wit houden je plafond juist optisch extra kan verlagen.. Ben benieuwd wat jij zou doen.


  Marcella

  28 september 2020

  Hi Marlies, wat leuk dat je twee delen wilt schilderen. Nee hoor, tot aan het plafond kan ook heel goed. Bij een vrij laag plafond werkt dat wellicht beter inderdaad. Zeker doen, zou ik zeggen :-) Groet, Marcella | Stripesandwalls.nl


  Saskia

  1 januari 2021

  Ik ben ontzettend benieuwd naar de kleur op de bovenste rechtste foto! Weet jij welke kleur dit is?  14 januari 2021

  Hi Saskia, oeh dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Je zou eens bij Farrow & Ball kunnen kijken! Groet, Marcella | Stripesandwalls.nl