Tips: energiezuinige lampen in huis - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
14 augustus 2016

Van helder wit licht voor wanneer je je wilt concentreren tot warm licht voor extra sfeer in de woonkamer: we kunnen niet zonder goede verlichting in huis. Maar wat voor soort lampen zijn er eigenlijk en welke lampen zijn energiezuinig? Hieronder lees je meer over energiezuinige lampen in huis.

Energiezuinige lampen(1)  Energiezuinige lampen(2)

Het peertje mag de laatste jaren weer gezien worden: de lichtbron zet zichzelf dus letterlijk in de spotlight. Vooral lampen waarbij het kooldraad duidelijk te zien is, zijn nu ontzettend populair. De draad in kooldraadlampen hebben vaak een mooie vorm en zijn hierdoor een echte eyecatcher. Helaas vind je deze lampen nog veel in de vorm van een gloeilamp, maar ze zijn tegenwoordig ook al verkrijgbaar als ledlamp. Waarom dat een goede ontwikkeling is, lees je hieronder!

 • Gloeilamp: Deze lamp – uitgevonden door Thomas Edison in 1879 – is een goedkope, maar niet zo’n energiezuinige optie. De lamp geeft licht dankzij de warmte die verkregen wordt uit elektriciteit. Zodra je de lamp aanzet, stroomt elektriciteit door de gloeidraad. De gloeidraad wordt dan zo heet dat deze gaat branden en dus licht geeft. Helaas zetten gloeilampen maar zo’n 5 tot 10 procent van de energie om in licht. Ook gaan gloeilampen niet zo lang mee; gemiddeld moet je ze jaarlijks vervangen.
 • Spaarlamp: De spaarlamp is een stuk zuiniger dan de gloeilamp. Deze lamp zet namelijk zo’n 35 procent van de energie om in licht. Ook gaat hij 5 tot 8 keer zo lang mee in vergelijking tot een gloeilamp. Een nadeel van de spaarlamp is dat hij de giftige stof kwik bevat. Slechts een klein percentage, maar toch schadelijk voor het milieu.
 • Ledlamp: De ledlamp is opgebouwd uit een groep van ‘leds’ en is op dit moment de meest zuinige lamp. Hij zet zo’n 50 procent van de energie om in licht. Wel is deze lamp een stuk duurder om aan te schaffen, maar hij heeft een zeer lange levensduur. Nog een voordeel: de lamp wordt niet warm!

Wil je dus letten op je energieverbruik in huis, dan is het zeker aan te raden om eens te kijken naar wat voor soort lampen je in huis hebt. Ledlampen lijken misschien een investering wanneer je het vergelijkt met de aanschaf van gloeilampen; toch is het aan te raden. Het is beter voor het milieu en uiteindelijk ben je net zo duur of zelfs goedkoper uit dan wanneer je steeds opnieuw gloeilampen koopt. Daarbij kun je wellicht jaarlijks nog wat geld besparen door je huidige energieleverancier te vergelijken met anderen. Hier vind je een overzichtje van de goedkoopste energieleverancier.

Getagd met: , ,


3 reacties op “Tips: energiezuinige lampen in huis”


  27 augustus 2016

  Mooie blog! En idd goede tip qua led lampen, mensen denken vaak dat het alleen wit licht is maar er is ook warm wit.  28 augustus 2016

  Ah, dankjewel :-) Ja inderdaad, led lampen kunnen ook zeker sfeervol zijn!  4 november 2016

  Leuk artikel! Ik ben ook fan van deze lampen; ze hebben eigenlijk een heel eenvoudige uitstraling, maar juist daarom vind ik ze weer erg gaaf!