Raamdecoratie: welke plooi kies je bij gordijnen? - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
25 oktober 2022

Wil je in huis de raamdecoratie vervangen en heb je de keuze laten vallen op gordijnen? Goede keuze, want gordijnen brengen volop sfeer in huis! Twijfel je nog voor welke plooi je zal kiezen? In deze blog lees je meer over de verschillende mogelijkheden. 

Gordijnen met enkele of (drie)dubbele plooi

Gordijnen zijn een veelgekozen raamdecoratie en doorgaans kun je uit drie plooien kiezen: een enkele, dubbele of driedubbele plooi. Waarvoor je kiest, is afhankelijk van welke sfeer je wil creëren en deels van de stof die je kiest. De enkele plooi is in principe voor alle stoffen geschikt. Met een enkele plooi heb je iets minder stof nodig dan met een dubbele of driedubbele plooi. Als je de gordijnen dus open doet en naar de zijkant opent, heb je een minder dik stofpakket. Daarbij hangt de enkele plooi iets vlakker naar beneden als je de gordijnen dicht hebt, dan bij de andere twee plooien. Een enkele plooi geeft een rustige en moderne uitstraling.

De meest gekozen plooi is de dubbele plooi. Omdat er meer stof wordt gebruikt dan bij een enkele plooi valt de stof rijk en luxueuzer. De plooien krijgen hierdoor een volle uitstraling. Tip: kies sowieso voor een dubbele plooi bij gordijnen die langer zijn dan twee meter.

 

Ringgordijn

Waar een gordijn met een enkele of dubbele plooi samengaat met een gordijnrails, kun je ook kiezen voor een roede en ringen. Een ringgordijn heeft een royale val en ziet er luxueus uit, omdat hij zowel aan de voor- als aan de achterkant een beweging maakt. Let trouwens goed op de maat van de ringen en de roede. Als de opening van de roede niet groot genoeg zijn, kun je het gordijn lastiger open en dicht doen.

 

Wavegordijn

Er zijn verschillende trends op het gebied van raamdecoratie en gordijnen met waveplooi is daar absoluut één van. De waveplooi is sterk in opkomst en is momenteel erg populair. Niet zo gek, want het heeft het luxueuze effect van een ringgordijn, maar het gordijn gaat heel eenvoudig open en dicht (in tegenstelling tot ringgordijnen). Dit komt doordat het een wavegordijn ook met een rails samengaat.

Aan de bovenkant van het gordijn wordt een speciaal soort band gemaakt, waaraan kunststof haken zitten die op een vaste afstand van elkaar zitten. Hierdoor krijgt het gordijn een strak en stijlvol wave-effect, waarbij de beweging zowel naar voren als naar achteren gaat. Hierdoor ontstaat een mooi luxueus effect. Deze plooi komt zowel bij transparante inbetweens mooi tot uiting, maar ook bij zwaardere stoffen, zoals velourse gordijnstoffen.

 0 reacties op “Raamdecoratie: welke plooi kies je bij gordijnen?”