PVC vloer kopen? Dit is wat je moet weten! - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
29 oktober 2022

Een mooie houten vloer zorgt voor een warme sfeer in huis. Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe vloer en twijfel je tussen een houten vloer of laminaat? Vergeet niet een PVC vloer mee te nemen in jouw afweging. Dit materiaal is de laatste jaren steeds populairder en dat is niet zo gek. Het kent veel voordelen ten opzichte van hout en laminaat. Dit is wat je moet weten bij het kopen van een PVC vloer!

.

Verschillende soorten 
Als je op zoek gaat naar een PVC vloer kom je verschillende soorten tegen. Vinyl is verkrijgbaar op een rol in verschillende breedtes en geschikt voor kleinere ruimtes, omdat het dan uit 1 stuk kan worden gesneden. Daarnaast heb je PVC stroken en PVC tegels die gelijmd moeten worden of juist de click-variant, te vergelijken met click-laminaat.

 

Een PVC vloer klikken of lijmen?
Plak PVC vloeren zijn flexibel en verlijm je op de ondergrond. Een ondervloer is in principe niet nodig – de ondergrond moet wel egaal zijn. Dit heeft weer een voordeel als je ook voor vloerverwarming kiest. Doordat geen ondervloer nodig is, geleidt de warmte van de verwarming nog beter. Dat betekent een beter rendement. Een voordeel van een click PVC vloer ten opzichte van lijmen is dat je hem eenvoudiger zelf legt. Ook hoeft de ondergrond minder egaal te zijn dan bij het lijmen van een PVC vloer, omdat je hierbij gebruik maakt van een ondervloer.

 

Vlakke ondergrond bij lijmen
De ondergrond is een belangrijk aandachtspunt bij een PVC vloer. Een PVC vloer is namelijk maar een paar millimeter dik is én flexibel. Hierdoor zijn oneffenheden op de ondergrond als hobbels, ribbels of naden snel zichtbaar en vloerbaar. Daarom moet de ondergrond vlak en egaal zijn, zeker als vloer gelijmd wordt. Heb je geen egale ondergrond? Dan zul je deze eerst moeten laten egaliseren. Goede ondergrond is bijvoorbeeld beton, anhydriet of zandcement. Controleer dus eerst je ondervloer en laat je adviseren.

 

Geschikt voor vloerverwarming
Goed nieuws! PVC vloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Waar echt hout en laminaat isoleren, is een PVC vloer juist warmtegeleidend. Hierdoor komt de warmte goed door de vloer heen en hoeft de vloerverwarming minder energie te verbruiken voor hetzelfde resultaat. Vloerverwarming is sowieso een energiezuiniger keuze. Het zorgt namelijk voor constante verwarming van de vloer en ruimte. Dit kan worden bereikt met een veel lagere temperatuur dan bij radiatoren waardoor de stookkosten lager zijn. De buizen van de vloerverwarming zijn ook over gelijkmatig over de ruimte verdeeld, wat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

 

Zelf leggen? 
Kies je voor een gelijmde vloer? Schakel dan een vakman in. Het is niet eenvoudig om een gelijmde PVC vloer strak en naadloos te leggen. Het is een flink karwei en je leunt liever op iemand die hier veel ervaring in heeft. De click-variant is iets eenvoudiger zelf te leggen en te vergelijken met het leggen van een laminaat vloer. Ben je hier toch ook niet in thuis? Vraag dan om hulp, bijvoorbeeld via Werkspot vind je heel eenvoudig klusbedrijven of vakmannen die je hierbij kunnen helpen.1 reactie op “PVC vloer kopen? Dit is wat je moet weten!”


    23 november 2021

    Ik heb zelf ook een PVC vloer. Ben oprecht mega enthousiast en zou niet meer anders willen!