Ode aan: Eames DSW stoel - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
25 oktober 2015

In designland bestaan enkele ontwerpen die zo iconisch en tijdloos zijn dat ze voor eeuwig een plekje hebben veroverd in het hart van iedere interieurliefhebber. De Eames DSW stoel is zo’n ontwerp. Of je hem gebruikt als eetkamerstoel of een plekje geeft in de werkkamer: hij is een echte eyecatcher! Terwijl de zitting eenvoud uitstraalt, zorgt het onderstel voor een spannende touch. De stoel is in 1948 ontworpen door Charles en Ray Eames, maar leeft nog volop voort! Lees hier alles over deze geweldige stoel en dit bijzondere design duo.

Eames DSW stoel3  Eames DSW stoel4

Eames DSW stoel
De stoel werd in 1948 ontworpen door Charles en Ray Eames in samenwerking met Zenith Plastics. Het was voor het eerst dat een kunststof stoel industrieel werd geproduceerd. De stoel, gemaakt van glanzend fiberglass, was onderdeel van de Plastic Side Chair collectie die ontworpen was voor de designwedstrijd van Museum Of Modern Art. Met de unieke kuipstoel ontvingen zij uiteindelijk de tweede prijs tijdens de ‘Low Cost Furniture Design’ designwedstrijd.

Inmiddels worden de stoelen geproduceerd door het designlabel Vitra. Het oorspronkelijke design van Eames wordt nog steeds nageleefd, maar qua afmetingen zijn er kleine wijzigingen aangebracht. Dit omdat de gemiddelde lichaamslengte de afgelopen 60 jaar is toegenomen en het ontwerp daardoor vroeg om kleine aanpassingen voor het ideale zitcomfort. Daarnaast worden de stoelen tegenwoordig van polypropyleen gemaakt. Dit is een ecologisch en recyclebaar materiaalsoort dat een meer comfortabel zitcomfort biedt. Ook het Ameriaance label Herman Miller produceert de stoel, maar gebruikt daarbij nog wel fiberglass.

Eames DSW stoel1  Eames DSW stoel5

Benieuwd waar DSW eigenlijk voor staat? Hier komt ie, het is een hele mond vol: Dining height Side chair Wooden base.

Ontwerpkoppel Charles en Ray Eames
Charles en Ray Eames werkten niet alleen samen, ze waren ook een koppel. In 1941 trouwden zij met elkaar. Charles (1907-1978) studeerde twee jaar architectuur, maar maakte de studie nooit af. Enkele jaren later begon hij zijn eigen architectenbureau. Ray (1912-1988) heeft schilderkunst gestudeerd. Samen hebben ze tal van legendarische ontwerpen op hun naam staan en diverse prijzen gewonnen. Naast meubelontwerp en architectuur hield het koppel zich ook bezig met industrieel en grafisch design, film en kunst.

Eames DSW stoel6  Eames DSW stoel2

Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan deze stoelen. Maar hé, dan heb je ook een echte Eames in huis! Wil je minder diep in de buidel tasten? Tegenwoordig zijn er mooie replica, waarbij je nauwelijks verschil ziet. Kijk bijvoorbeeld eens bij Furnishspot.

(Bronvermelding: 1, 2, 3,  4, 5, en 6)

Getagd met: , ,


2 reacties op “Ode aan: Eames DSW stoel”


  26 oktober 2015

  Wat heb je een leuk blog ! Mooi, verzorgd en goed toepasbaar. Ik kwam je naam tegen in de Ariadne at Home.
  Ik blijf je zeker volgen
  Groetjes Manon  9 november 2015

  Hi Manon,
  Wat leuk dat je mijn blog tegenkwam in Ariadne at Home en bedankt voor het compliment! Super leuk dat je mijn blog gaat volgen!
  Groetjes, Marcella | Stripesandwalls.nl