Natuursteen vloer: welke soort kies je? - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
22 januari 2022

Een natuursteen vloer is een natuurproduct en daardoor heeft elke vloer een unieke uitstraling. Ook is het duurzaam en gaat het lang mee. Ben jij je aan het oriënteren? Lees dan verder.
.

Natuursteen, wat is dat eigenlijk precies?

Eigenlijk is het een verzamelnaam voor veel verschillende steensoorten. Het is gesteente dat is gevormd door gestold magma of uit aardlagen die door de eeuwen heen zijn versteend. Natuursteen is dus echt puur natuur en er is geen kunstmatige verwerking aan te pas gekomen. Elke steensoort heeft zo zijn unieke eigenschappen, zoals structuur, kleur en hardheid.
.

Wat voor soorten natuursteen zijn er? 

Natuursteen kan op heel veel verschillende plekken op de wereld worden gewonnen. In België vind je bijvoorbeeld vooral wit en donker kalksteen. Nederlandse bedrijven importeren ook vaak uit Duitsland, Frankrijk, Brazilië, China en India. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten steen te onderscheiden, zoals hardsteen, marmer, graniet, kalksteen, leisteen en kwartsiet. In huizen zie je vooral graniet, hardsteen en basalt, maar ook marmer is weer erg in trek.

.

Natuursteen in huis 

Waar in huis kom je nu zoal natuursteen tegen? Het kan voor verschillende doeleinden in huis worden gebruikt. Van vloeren en trappen tot vensterbanken en keukenbladen. Voor een vloer worden vaak natuursteen tegels gebruikt. Natuursteen worden in blokken gewonnen. Daar worden weer platen van gezaagd en uit deze platen worden tegels gezaagd.
.

  • Granieten vloer: graniet is een hard gesteente. Het heeft veel voordelen, zo is het kras- en slijtvast, bestand tegen zuren en makkelijk te onderhouden. Je ziet het vooral in veel verschillende grijstinten.
    .
  • Hardsteen vloer: hardsteen is een gelaagde kalksteen. Doordat het kalk bevat, is de vloer wat poreuzer. Kalksteen heeft daardoor wel een wat zachtere en warmere uitstraling. Vooral Belgisch hardsteen is van goede kwaliteit.
    .
  • Marmeren vloer: marmer is een harde steensoort dat op meerdere manieren gepolijst kan worden: van hoogglans tot matglans. Ook kun je voor een verweerd effect of ‘vlammend’ patroon kiezen. Een marmeren vloer kun je eenvoudig reinigen, maar je moet wel oppassen met agressievere schoonmaakproducten.
    .
  • Leisteen vloer: dit gesteente bestaat uit verschillende laagjes mineralen. Een leistenen vloer heeft een mooie glans en is leverbaar is allerlei kleurtinten. Als nadeel kan worden gezien dat de bovenste laag langzaam kan afslijten, maar je kunt er ook zijn natuurlijke charme van inzien. Daarnaast is dit een van de goedkopere opties.

 0 reacties op “Natuursteen vloer: welke soort kies je?”