-
Welkom op Stripesandwalls.nl;
mijn woonblog waar ik mijn passie deel voor interieur en design! Volg Stripesandwalls.nl
Zoeken
Abonneer je op dit blog
Laatste reacties
15 augustus 2018
Ga je binnenkort verbouwen of ben je bezig met een nieuwbouwproject? Dan is het verstandig om op tijd een lichtplan te maken. Verlichting in huis is erg belangrijk en wordt door velen als lastig ervaren. Waar heb je licht nodig? Welke lampen passen er het best? Wat voor soort licht is het meest geschikt? Ook in een bestaande woning is het aan te raden om een lichtplan te maken wanneer je het gevoel hebt dat er iets qua verlichting in huis mist. Hoe? Met deze stappen gaat dat je zeker lukken.
Basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting
Voordat je begint, is het verstandig om stil te staan bij verschillende soorten verlichting in huis. Allereerst is er basisverlichting nodig in huis. Dit heeft eigenlijk eenzelfde functie als daglicht. Met basisverlichting zorg je ervoor dat er voldoende licht in een ruimte is. Dit licht is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduw. Basisverlichting is vaak een combinatie van direct licht, zoals spots, en indirect licht, zoals hanglampen en plafondlampen. Let op: basisverlichting gebruik je veel. Het is hierbij dus extra belangrijk dat je voor energiezuinige lampen kiest. Kijk eens bij Lampen24 voor verschillende soorten basisverlichting.
Bij functionele verlichting gaat het om lampen die je om praktische redenen worden gebruikt. Dit is bijvoorbeeld een leeslamp naast je bed of verlichting boven je keukenblad. Vooral plekken waar je leest, werkt, kookt en eet vragen om functionele verlichting. Het zijn plekken in huis waar je graag extra licht hebt.
Tot slot is er nog sfeerverlichting. Dit soort verlichting heeft niet per se een praktische functie, maar is natuurlijk wel erg belangrijk voor gezelligheid in huis. Sfeerverlichting kan eigenlijk allerlei soorten lampen zijn. Denk aan een staande lamp in een hoek van de woonkamer, een leuk tafellampje op het dressoir of een uitgesproken wandlamp aan de muur. Soms kan sfeerverlichting ook een praktische functie hebben. Denk aan een bedlampje. In dat geval is een dimmer erg fijn. Wanneer je de dimmer vol opendraait tijdens het lezen van een boek is het bedlampje functionele verlichting, maar als je de dimmer op een lage stand zet, kan het bedlampje juist dienen als sfeerverlichting.
Stappenplan: lichtplan in huis
1. Allereerst maak je een tekening van alle ruimtes in huis waarvoor je een lichtplan wil maken. Begin met het intekenen van alle vaste elementen in een ruimte, zoals een deur, raam en schouw. Teken vervolgens alle grote meubelen op de plattegrond, zoals de bank, het bed, een vloerkleed, de eettafel en het dressoir. Vergeet belangrijke wanddecoratie die een vaste plek hebben in huist niet. Voor het maken van een plattegrond kun je gebruik maken van een template.
2. Noteer op de plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden. Soms kunnen op één plek meerdere activiteiten worden uitgevoerd. Zo kun je aan de eettafel niet alleen eten, maar ook werken. Wellicht wil je daarvoor ander soort verlichting hebben. Denk ook na of je bepaalde dingen in een ruimte extra wilt verlichten, zoals een schilderij.
3. Geef nu op de plattegrond aan wat voor verlichting je waar nodig hebt: hierbij draait het dus om de basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Geef ze alle drie een ander kleurtje. Op deze manier zie je goed wat voor licht je waar nodig hebt.
4. Geef aan waar stopcontacten, lichtaansluitingen en schakelaars aanwezig zijn. Zo zie je of er nog nieuwe elektrapunten moeten worden aangelegd.
Nu ben je klaar om op zoek te gaan naar de juiste verlichting voor je huis, succes!