Keukengreepjes kiezen? Handige tips op een rijtje!Stripesandwalls.nl
13 maart 2023

Sta je op het punt om een nieuwe keuken uit te kiezen? Lucky you! Dit is namelijk niet iets wat je elk jaar doet, integendeel. Het kiezen van een keuken is een leuk proces, maar door de vele keuzes die je moet maken kan het ook stressvol zijn. Wat voor keukengreepjes kies je bijvoorbeeld? Met het vervangen van keukengreepjes kun je trouwens je keuken ook een mooie makeover geven. Maar waar let je op bij het kiezen van greepjes?


Vorm greepjes: ontelbaar veel keuzes

Er zijn verschillende soorten vormen om uit te kiezen. De open stanggreep is misschien wel de meestvoorkomende keukengreep. Hier klem je je hand makkelijk omheen. Je ziet ze in verschillende lengtes en vormen: van wat ronder tot strakker rechthoekig. Naast open keukengrepen zie je ook ronde knoppen, T-knoppen, komgrepen en greeplijsten in veel keukens terug. Je kunt ook twee verschillende vormen met elkaar combineren, bijvoorbeeld een stanggreep met een knop. Zorg er in dat geval wel voor dat ze van hetzelfde materiaal (en het liefst dezelfde productlijn) zijn om eenheid te creëren.

Keukengreepjes

Tip: ga bij jezelf na hoe belangrijk je het vindt dat de greepjes lekker in de hand liggen. Is het voor jou belangrijk dat je de keukenkastjes zonder te veel kracht kunt openen? Denk hierbij vooral aan de koelkast, vriezer en vaatwasser. Deze deuren openen een stuk zwaarder dan een normaal keukenkastje. Met een greep die stevig in de hand ligt en je met je hele hand omklemt, kun je meer kracht zetten. Probeer het eens uit in de keukenzaak of bij vrienden thuis. Je zult merken dat een open stanggreep in dat geval fijner is dan een klein knopje of greeplijsten.


Materiaal- en kleurkeuze: RVS, messing of toch houten greepjes?

Net als de vorm is het materiaal en de kleur bepalend voor de stijl van de keuken. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • RVS en staal zie je veel terug in keukens. Het is tijdloos en makkelijk in onderhoud. Je maakt het eenvoudig met een sopje schoon. Heb je een RVS keukenkraan, dan kun je dat mooi laten terugkomen in de greepjes. Zwarte stalen greepjes zie je veel in industriële en strakke keukens terug. Het matcht goed op houten keukenkastjes, maar bijvoorbeeld ook met donkere of zwarte keukens. De greepjes vallen minder op.
    .
  • Wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is in het hele interieur: messing. Naast het glanzende messing zie je ook geborsteld messing, wat iets minder shiny is en daardoor wat zachter oogt. Messing keukengreepjes zijn vaak ook zo behandeld dat ze eenvoudig schoon te maken zijn met een sopje en daardoor gebruiksvriendelijk in de keuken.
    .
  • Je ziet het iets minder vaak, maar ook houten greepjes zijn een optie in de keuken. Let er bij houten greepjes wel op dat ze wat besmettelijker kunnen zijn. In de keuken zijn je handen toch wat vaker vies, denk aan olie en sauzen tijdens het koken. Controleer daarom goed of het hout zodanig is behandeld dat er geen vlekken in trekken.
    .
  • Ook leer zie je terug als deurbeslag. Zeker mooi en anders dan anders, maar het is uiteraard wel minder duurzaam dan bijvoorbeeld RVS en messing – het zal minder lang mooi blijven en eerder aan vervanging toe zijn.

Greepjes keuken
.

Tip: bij de keukenzaak heb je vaak maar een beperkte keuze in greepjes. Laat je daardoor niet beperken! Je kunt prima aangeven dat je de greepjes zelf regelt. Zorg dan dat ze nog geen boorgaten in de keukenkastjes maken. De installateur – zelfs als deze via de keukenzaak is – bevestigt jouw eigen greepjes alsnog op de keukenkastjes. Online heb je vaak veel meer keuze, zelf slaagde ik bijvoorbeeld bij De Beslagspecialist waar je greepjes in alle soorten en maten vindt.


Maat en positie van de keukengreepjes

Ook met de maat en de positie van de grepen kun je spelen. Mogen de grepen meer aanwezig zijn, ga dan voor een grotere lengtemaat. Grepen zijn vaak in een aantal standaardmaten te koop. De standaardmaten zijn 32 mm of een veelvoud daarvan, zoals 64 mm, 96 mm, 128 mm enzovoort. Bij lades plaats je de grepen eigenlijk altijd in het midden. Bij keukenkastjes heb je verschillende opties. Zet je de greep horizontaal of verticaal en in de hoek of juist in het midden. In het midden is misschien iets minder natuurlijk, maar het is ook zeker een optie. Hierbij geldt ook weer: het is net wat jij esthetisch mooi en/of praktisch vindt.

Getagd met: , , ,


0 reacties op “Keukengreepjes kiezen? Handige tips op een rijtje!”