Houten vloer: wat zijn de mogelijkheden? - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
5 december 2017

Een mooie, echte houten vloer: daar dromen we allemaal van. Met een houten vloer haal je warmte en sfeer in huis, maar je kunt er qua stijl nog alle kanten mee op. Of je nou een landelijke, klassieke of Scandinavische woonstijl hebt, er is altijd wel een houten vloer die bij jouw interieur past.

Houten vloer
In Nederland vind je voornamelijk Europees eiken houten vloeren. Dit houtsoort kan goed bewerkt worden, waardoor er veel verschillende variaties mogelijk zijn. Een vloer kan bijvoorbeeld geschuurd of geschaafd worden. Geschuurde vloeren ogen rustig en egaal. Geschaafde vloeren hebben een meer levendige uitstraling, omdat de nerftekening nog duidelijk zichtbaar is. Daarnaast kun je door middel van de olie waarmee je de vloer bewerkt, bepalen welke kleurtint je de vloer geeft: van naturel tot wit en van bruin tot zwart, je kunt eigenlijk alle kanten op.

Bij Dutzfloors gebeurt de gehele oliebehandeling van houten vloeren machinaal, waardoor een sterkere en slijtvastere laag ontstaat. Hierdoor is de vloer bijvoorbeeld ook gewoon geschikt voor in de keuken en hoef je niet bang te zijn als er kinderen en/of dieren in huis rondlopen.

Vloerverwarming
Wist je dat een houten vloer – let wel op de dikte van de planken – ook geschikt is voor vloerverwarming? Sowieso voelt een houten vloer al niet snel koud aan de voeten aan, maar met vloerverwarming wordt het helemaal behaaglijk aan de voetjes. De warmte wordt ook lekker lang vastgehouden door het hout. Let op: massieve houten vloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming.

Visgraat parket vloer
Een visgraat parket vloer geeft een luxe en klassieke uitstraling. Bij deze vloer gaat het om een oude legwijze die al honderden jaren wordt gebruikt. Het is een ambachtelijk proces waarbij alle tapis-deeltjes (de houten plankjes) één voor één worden geplaatst en op een speciale ondervloer worden vastgespijkerd. Na het plaatsen van de vloer wordt hij nauwkeurig geschuurd en ter plaatse naar keuze afgewerkt. Ook hier zijn weer allerlei mogelijkheden wat betreft de bewerking en oliekleur.

Verouderde vloer
Een verouderde houten vloer wordt ook wel een kasteelvloer genoemd. Het geeft je interieur karakter en oogt heel puur en stoer. Ben maar niet bang, er wordt altijd nieuw hout gebruikt. Door een speciale methode wordt de vloer verouderd, waardoor hij een doorleefde uitstraling krijgt. Je kunt zelf bepalen hoe doorleefd hij eruit mag komen te zien. Een mooi voordeel van deze vloeren: je hoeft minder voorzichtig te zijn met je nieuwe vloer, omdat beschadigingen minder zullen opvallen.0 reacties op “Houten vloer: wat zijn de mogelijkheden?”