Het aanrechtblad: alle trends op een rijtje - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
28 september 2022

Wanneer je een nieuwe keuken gaat uitzoeken, zul je merken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt ‘m tegenwoordig helemaal naar wens samenstellen. Eén van de keuzes die je dan moet maken, is het type aanrechtblad. Benieuwd naar de laatste trends voor het aanrechtblad of inspiratie opdoen? Lees dan gauw verder.

  

Terrazzo 
Terrazzo is een materiaal dat de laatste jaren weer opvallend veel gezien wordt in het interieur. Je kent het misschien wel van vloeren in oude gebouwen, maar het materiaal wordt nu dus ook gebruikt voor allerlei items in huis. Zo zien we bijvoorbeeld bijzettafeltjes, serveerplanken en klokken met dit leuke mozaïk-motief. Ook voor in de keuken – en dan specifiek het aanrechtblad – is dit materiaal nu populairder dan ooit.

Het produceren van terrazzo is van oudsher een ambacht uit Italië. Het wordt gemaakt van restjes marmer, natuursteen en cement, waardoor het krasvast is. Qua look lijkt het een beetje op een granieten aanrechtblad en het heeft ook wat weg van mozaïk. Net als bij een aanrechtblad van graniet moet je bij terrazzo wel oppassen met hete producten; er zouden verkleuringen kunnen optreden.

Dunne werkbladen
Waar werkbladen jaren geleden steeds dikker en dikker werden (vooral bij natuurlijke materialen), zien we nu juist de opkomst van dunne werkbladen. En dan bedoelen we ook echt extreem dunne werkbladen van minder dan 1 centimeter! Dit komt vooral in een moderne keuken tot zijn recht. Bij een dun aanrechtblad zie je vaak materialen als keramiek, composiet en glas.

  

De betonlook
Het betonnen aanrechtblad zien we al even, maar het past heel goed binnen de trend waarin natuurlijke materialen centraal staan. Hoewel dunne werkbladen dus in opkomst zijn, is een betonnen werkblad vaak juist wat dikker. Een dikte van 5 tot 10 centimeter is bijvoorbeeld helemaal niet gek. De betonlook past eigenlijk bij veel verschillende woonstijlen; zo komt het goed tot zijn recht in de Scandinavische, industriële, maar ook landelijke keuken.

De marmerlook
Ook de marmerlook is de laatste jaren terug van weg geweest in het interieur. Waar je dit materiaal eerst alleen in superluxe huizen zag, is het nu een stuk toegankelijker geworden om voor een marmeren aanrechtblad te kiezen. Het geeft weliswaar nog steeds een luxueus en klassiek tintje aan je keuken, maar ook in kleinere woningen komt het goed tot zijn recht. Marmeren keukenbladen zijn slijtvast en krasvast. Wel zijn ze licht poreus, waardoor je moet oppassen met gekleurde vloeistoffen. Je zou het blad wel kunnen laten impregneren om verkleuringen tegen te gaan.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor de keuken? Op Pinterest vind je heel veel mooie plaatjes.

Getagd met:


2 reacties op “Het aanrechtblad: alle trends op een rijtje”


    22 januari 2021

    Helemaal fan van de terrazzo trend! Ook in de badkamer staat dat erg mooi :)    7 juni 2021

    Leuk! Zo’n gouden kraan i.c.m. het marmeren aanrechtblad is erg mooi zeg. Denk dat marmer ook goed samen zou gaan met koperen kranen. Heb er zelf zo eentje, misschien ook maar eens overwegen een marmeren blad te kopen!

    Gr. Anne