Handgemaakte bolletjes kleden - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
25 juli 2013

Op zoek naar een uniek kleed waar ook een verhaal achter zit? Dan is een bolletjes kleed misschien wel iets voor jou! Via via kwam ik in contact met Nasia Burnet, mede-oprichter van BolletjesKleed.nl: een webshop met erg mooie handgemaakte bolletjes kleden. Ik werd niet alleen fan van de kleden door hoe ze eruit zien; ook het fairtrade-verhaal achter het productieproces sprak me aan.

 

  

De kleden zijn gemaakt van aan elkaar geregen vilten bolletjes van de hoogste kwaliteit schapenwol uit Nieuw Zeeland en geverfd met chemicaliënvrije kleurstof. In de collectie vind je ronde en rechthoekige kleden in allerlei kleurencombinaties, maar je kunt ook je eigen ontwerp aanleveren! De levertijd van een kleed uit de bestaande collectie is ongeveer twee weken. Wanneer je een eigen ontwerp maakt, duurt het maximaal vier weken totdat je het kleed in huis hebt. Prijzen beginnen bij €190,-. . .

Handgemaakt door vrouwen in Nepal
In een mooi bolletjes kleed gaat heel wat werk zitten. Eén kleed bestaat namelijk uit wel 3000 tot 4000 kleine viltbolletjes! De viltbolletjes worden zorgvuldig met de hand gemaakt door vrouwen uit Nepal. Ze werken in kleine lokale winkels of produceren vanuit huis de kleden, wat ideaal is voor vrouwen met kinderen. Zij hebben vaak geen opleiding afgerond, maar krijgen dankzij de productie van deze kleden toch een kans hun eigen toekomst meer kleur te geven.

De vrouw op deze foto, genaamd Yangani, is één van de 12 vrouwen die met veel geduld en toewijding de kleden maakt.

  

Het proces gaat als volgt. Allereerst wordt de wol natgemaakt en tot een bal gerold in een oplossing van water en zeep. Door constant te blijven rollen, krimpt het materiaal en neemt het een vaste vorm aan. Vervolgens wordt de wol in koud water gedompeld en uitgespoeld. Dit gebeurt net zo lang tot er genoeg bolletjes zijn om een kleed van te maken. De viltbolletjes worden gedroogd in de zon en kunnen vervolgens aan elkaar worden genaaid.

Wat vind jij van het bolletjes kleed? En hoe zou jouw ontwerp eruit zien? 

Getagd met: , ,


1 reactie op “Handgemaakte bolletjes kleden”