Een goede nachtrust: welk dekbed kies je? - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
6 december 2016

Vooral in de winter is het heerlijk om ’s avonds lekker onder de dekens te kruipen. Een goed dekbed zorgt ervoor dat je in een mum van tijd helemaal bent opgewarmd en zo in dromenland bent. Maar wat voor dekbed past nou het best bij jou en kies je dan?

dekbed-verschillen

Is een goede nachtrust ook heilig voor jou? Investeer dan onder andere in een goed dekbed. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten dekbedden verkrijgbaar, waarbij je diverse eigenschappen kunt onderscheiden. Van een donzen 4 seizoenen dekbed tot een synthetisch exemplaar: kies wat het best bij je past. Hieronder zijn de verschillende soorten uitgelicht.

Wollen dekbed
Wollen dekens bestaan al sinds de oudheid. Toen wist men al dat wol het lichaam zowel warmte als verkoeling kan brengen. Een ideaal materiaal dus voor een dekbed. In wol bevindt zich de stof lanoline; het zorgt ervoor dat dekbedden mooi schoon blijven. Dit type is vooral aan te raden wanneer je ’s nachts veel transpireert, omdat wol goed vocht opneemt. Door zijn stugge en elastische vezels voelt een wollen dekbed wel iets zwaarder aan op je lichaam.

Zijden dekbed
Een van de pluspunten van zijden dekbedden is dat ze juist niet zwaar aanvoelen. Daarnaast nemen ze vocht goed op, terwijl ze huisstofmijt juist afweren. Zijden dekbedden zijn daarom ideaal voor personen die last hebben van astma of een huisstofmijtallergie. Wanneer je lichaam zich altijd snel opwarmt, dan is dit fris aanvoelende dekbed zeker een goede optie om te overwegen.

Donzen dekbed
Donzen dekbedden zijn vaak best prijzig, maar het is de investering meestal meer dan waard. Donsveren dienen normaal als warmte-isolatoren voor vogels en ook in een dekbed zorgen ze ervoor dat je het lekker warm hebt. Daarbij voelt het dekbed niet zwaar aan. In een donzen dekbed is het percentage origineel dons tenminste 65 procent. Hoe minder dons erin verwerkt is, hoe zwaarder het zal aanvoelen. Let daar dus goed op. Een donzen dekbed past zich aan het weer aan. Als het in de winter koud is dan zorgt het dekbed ervoor dat je het ’s nachts aangenaam warm hebt, terwijl het je in de zomer heerlijk afkoelt. Wat wil je nog meer?

Synthetisch dekbed
Wil je graag een dekbed dat licht aanvoelt? Dan kun je ook kiezen voor een synthetisch materiaal. Dit type is gevuld met holle vezels, waardoor het wel minder vochtregulerend en warmte-isolerend is dan een donzen exemplaar. Je kunt dit dekbed trouwens wel gewoon in de wasmachine wassen en het is daarom zeer geschikt voor als je last hebt van huisstofmijtallergie of wanneer je kinderen last krijgen van luizen. In vergelijking met een wollen of donzen dekbed zorgt dit type wel voor minder ventilatie, wat je vaak in de prijs terugziet – dit dekbed is meestal een stuk goedkoper.

Getagd met: ,


0 reacties op “Een goede nachtrust: welk dekbed kies je?”