DIY: Brocante stoel opknappen - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
7 mei 2013

Het heeft bij elkaar heel wat tijd gekost en het was niet gelukt zonder de hulp van mijn handige en creatieve schoonmoeder Bernadette; maar een nieuwe DIY is dan eindelijk daar! Een aantal maanden geleden kocht ik voor 15 euro dit brocante stoeltje met de gedachte om het op te knappen. Hier lees en zie je hoe we dit stap voor stap deden en natuurlijk het eindresultaat!

Wat heb je nodig: 
– Oud stoeltje
Stevige meubelstof (het kan eventueel ook met gordijnstof)
– Schuurmachine en schuurpapier
– Nietpistool
– Grondverf en zijdegland + kwasten en een verfroller
– Hamer, schroevendraaier en tang

Stap 1: bekleding verwijderen
Allereerst moeten de nagels worden verwijderd. Gelukkig waren het niet allemaal losse nagels, maar bleek het een ‘sierlint’ te zijn waarbij om de tien nagels er één was ingeslagen. Vervolgens hebben we alle nietjes eruit gepeuterd; wat zaten die stevig vast! Uiteindelijk hebben we een schroevendraaier achter het nietje geplaatst en ze met een hamer eruit geslagen. Vervolgens kon de stof worden verwijderd.

Het stoeltje is nu helemaal kaal: de nagels en nietjes zijn verwijderd en de stof is eraf. De zitting was redelijk versleten, maar nog wel stevig. We hebben het sponzige materiaal hier en daar wat in ‘model’ geknipt.

Stap 2: schuren
Doordat de nietjes zo moeilijk te verwijderen waren, was het stoeltje best een beetje gehavend. Gelukkig schuurden we dit eenvoudig weg. Daarnaast moet de stoel geschuurd worden, voordat het in de grondverf gezet kon worden. Vergeet niet de stoel na het schuren goed schoon te maken!

Stap 3: in de grondverf
De stoel kan nu in de grondverf worden gezet. We gebruikten hiervoor zowel een kwast als een velours verfroller.

Stap 4: licht opsturen en aflakken
Laat de grondverf goed drogen (zie de droogtijd op het verfblik). Schuur vervolgens het stoeltje licht op en maak ‘m met een vochtige doek schoon. Nu kan het stoeltje in de gewenste kleur worden gelakt. Ik gebruikte hiervoor zijdeglans, omdat ik persoonlijk niet van hoogglanzende meubels houd. Ik heb het stoeltjes twee keer in de lak gezet.

Stap 5: stof op maat knippen en stoeltje stofferen
Knip de stof grof op maat en niet de stof zorgvuldig vast met een nietpistool. Zorg dat de stof zo strak mogelijk wordt bevestigd en voorkom rimpelingen in de stof. Vervolgens kun je de overtollige stof eraf knippen. Ben je nog op zoek naar een mooie stof? Kijk dan eens hier!

Stap 6: nagels terug erin slaan
De nagels waren bij het verwijderen niet afgebroken, maar wel wat krom. Desondanks konden we ze nog gebruiken!

En klaar is het brocante stoeltje!
Wat een groot verschil! De stoel ziet er fris uit, maar heeft toch nog die romantische brocante stijl. Ik ben heel erg blij met het eindresultaat!

De afgelopen weken ben ik ook met dit tafeltje aan de slag geweest. Ik had zelf vier losse tafelpoten gekocht en een grenen tafelblad op maat laten maken. Vervolgens heb ik de onderdelen in de grondverf gezet en drie (!) keer afgelakt met zijdeglans. Het tafeltje en de stoel matchen erg goed bij elkaar, vind je ook niet?

Zijn jullie trouwens al fan van de Facebookpagina van Stripesandwalls.nl? Ik zou het heel erg leuk vinden als jullie me daar ook volgen! Bovendien vind je daar nóg meer wooninspiratie! 

Getagd met: , ,


26 reacties op “DIY: Brocante stoel opknappen”


  7 mei 2013

  Wat een resultaat. Echt een beauty!


  Adriana

  3 november 2016

  Mooi hoor,ik had alleen tussen latten geplaatst dan is de tafel wat steviger.
  Dat kan met hoekklemmen aan de binnen kant.
  Het stoeltje is heel mooi geworden.


  Bert van Dal

  8 mei 2013

  Marcella,
  Het resultaat mag er zijn.
  Als het genoeg oplevert kun je wellicht van je hobby uw beroep maken.


  Bernadette

  8 mei 2013

  Mooie combinatie geworden zeg!  17 mei 2013

  Wauw, die is echt heel gaaf geworden!


  Sanne

  23 mei 2013

  Hoe heb je de achterkant gedaan? Ook gewoon met een nietmachine?  23 mei 2013

  Hi Sanne,
  De achterkant (de rugleuning) is inderdaad ook met een nietmachine gedaan, maar aan de voorkant vastgeniet. De rugleuning bestaat uit een stuk karton met zachte vulling die je er helemaal uit kon halen. Ieder stoeltje is natuurlijk weer anders, dus dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
  Groetjes, Marcella | Stripesandwalls.nl


  TRS

  22 juni 2013

  Hoe heb je het met de zitting gedaan, dat hoekje waar de stoelpoten zeg maar zitten?

  Moet je de stof voor de leuning precies op maat knippen? of kun je dat ook knippen?  23 juni 2013

  Bij de zitting hebben we de stof bij de stoelpoten inderdaad op maat geknipt en naar binnen gevouwen, zodat je geen gerafelde stof ziet.

  Ook bij de rugleuning hebben we de stof redelijk op maar geknipt en naar binnen/dubbel gevouwen vast geniet. De stof knip je hier na het nieten dus ook niet meer bij.

  Ben je zelf ook met een stoeltje bezig?

  Groetjes,
  Marcella | Stripesandwalls.nl  9 oktober 2013

  Waaauw, heel mooi geworden!!
  Ik heb al ruim een jaar een oud soortgelijke stoel in huis, en ik heb hem nog steeeds niet opgeknapt.. vooral omdat ik niet zo goed wist hoe. Dus ik ben heel blij met deze DIY en tips! :) Ik ga er komend weekend meteen mee aan de slag.
  Leuke blog trouwens!  9 oktober 2013

  Wat fijn om te horen dat je iets aan de tips hebt! Ben erg benieuwd wat jij van jouw stoeltje gaat maken. Gaat vast goed komen, veel succes! En bedankt voor je complimenten!

  Groetjes,
  Marcella | Stripesandwalls.nl  7 juli 2014

  Mooi! Ik heb laatst ook twee stoelen opgeknapt (zie mijn blog van 3 juni) , wel met een beetje hulp want ik had zelf niet de kennis en de spullen er voor in huis. Het is ook net zo’n plaatje geworden en ik kan iedereen het aanraden om te doen. Het is super leuk en je krijgt een prachtig resultaat er voor terug!


  Geertje

  31 augustus 2014

  Voor het goed op maat knippen van de nieuwe stof kun je ook de stof van de oude stoel als patroon gebruiken. Dus gewoon de oude stof op de nieuwe leggen en uitknippen. Je hoeft dan niet achteraf de stof bij te knippen.  5 december 2014

  het resultaat mag er zijn! Dat heb heel mooi gedaan, het heeft gelijk een andere uitstraling lekker fris!


  liedje

  10 januari 2015

  Heel mooi! Waar kan je dit soort stof kopen? Dit is de stijl die ik prachtig vind. Heb er zelf ook een om op te knappen  1 februari 2015

  Ik heb de stof gekocht bij een stoffenzaak op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, maar ik denk dat je bij veel stoffenzaken of op de markt ook dergelijke stoffen zult tegenkomen. Succes!  19 februari 2015

  Wat grappig zeg dat het zo gemakkelijk kan gaan! Ben je er lang mee bezig geweest?


  Jacqueline

  22 maart 2015

  Hoi,

  Wat is de stoel super mooi geworden en weet je zo nog waar je de stof vandaan hebt.

  Groetjes Jacqueline  22 maart 2015

  Dankjewel! Ik heb de stof gekocht in een stoffenwinkel op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Ben je ook van plan een stoeltje te gaan opknappen?


  Linda

  12 april 2015

  Ik heb 6 (!) stoelen staan om op te knappen. Het schuren en schilderen geloof ik wel. En ook het bekleden zal nog wel lukken. Waar ik me meer zorgen over maak is het afwerken. Ik las dat je de oude nagels kon hergebruiken, maar in mijn geval zaten er geen nagels aan, maar een soort van rolletje stof. Geen idee hoe ik dat zou moeten herfabriceren, of waar ik anders nagels vandaan zou moeten halen (of wat ze kosten, want het moet wel low budget). Heb je tips?

  groetjes Linda  25 april 2015

  Hi Linda, wat cool dat je 6 stoelen gaat opknappen! Ik had inderdaad het geluk dat ik de oude nagels kon hergebruiken. Als je in Google zoekt op “siernagelstrips” kom je wel wat webshops tegen waar je ze kunt aanschaffen (bijv. Meubelstoffenvoordeel.nl). Je hebt dan een strip van nagels aan elkaar en om de 10 nagels moet je er 1 losse nagel inslaan. Heel handig! Succes!


  jose

  29 juni 2015

  Top!
  Welk soort stof heeft u gebruikt? En waar kan ik deze kopen?  2 juli 2015

  Hi Jose,
  Ik heb een stevige gordijnstof gebruikt. Je kunt bij een stoffenwinkel kijken, op de markt of online (zie linkje bij de benidigdheden bovenaan het artikel). Ga je ook iets opknappen?


  Suzanne de Vries

  5 oktober 2015

  Hoi Marcella, ben bezig met een stoeltje maar de rugleunig is niet meer her te gebruiken. Weet jij welk karton ik moet gebruiken voor versteviging en waar dit te koop is

  Bedankt Suzanne  17 oktober 2015

  Hi Suzanne,
  Toevallig had ik hetzelfde probleem. Wij hebben toen gewoon het karton van een kartonnen doos gebruikt. Succes!
  Groeten, Marcella | Stripesandwalls.nl


  Desiree Huisman

  11 januari 2022

  super leuk en mooi! nu ben ik wel overtuigd dat ik dat ook kan doen met mijn stoelen die ik van mijn opa en oma heb gekregen, en dan kan ik mooi de eettafel van de kringloop ook aanpakken en mee schilderen. Nu nog de kleur bedenken. ik heb al wel mooie roodroze stof voor de stoelen, welke kleur zal ik dan t hout doen? misschien ook maar wit?
  kan hier helaas geen foto toevoegen