Binnendeur kopen? Hier moet je op letten! - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
2 juli 2023

Zijn jouw binnendeuren versleten en een doorn in het oog? Heeft jouw nieuwbouwwoning standaard deuren en wil je graag meer karakter aanbrengen? Of ben je gewoonweg op zoek naar een eyecatcher voor in huis? Een nieuwe binnendeur kan in al deze gevallen je woning enorm upgraden. Deuren vormen, net als de muren en de vloer, de basis van je huis. En die moet goed zijn. Maar waar let je op bij het kopen van een binnendeur? 

 

Binnendeur kopen? Bepaal het doel van de ruimte én de deur

Door na te denken wat het doel is van de ruimte, bepaal je het doel van de deur. Je kunt je voorstellen dat een deur met glas niet gewenst is voor de slaapkamer. Dat laat licht door. Voor de deur tussen de hal en de woonkamer kun je bijvoorbeeld wel een glazen deur overwegen, om zo meer licht in beide ruimtes te creëren en het groter te doen lijken. Of is jouw hal juist vaak rommelig? Dan is een glazen deur hier minder geschikt. Dient de deur vooral om het geluid tussen twee ruimtes te dempen? Ga dan op zoek naar een geluidswerende deur.

Omdat er zo veel verschillende soorten deuren zijn, kan het prettig zijn om online op zoek te gaan naar een nieuwe binnendeur. Bij een webshop vind je vaak allerlei soorten binnendeuren onder één virtueel dak. Handig!

Binnendeur kopen: hier moet je op letten

Stompe deuren of opdekdeuren & draairichting

Het verschil tussen een stompe deur en een opdekdeur heeft te maken met het kozijn. Een stompe deur valt geheel in het kozijn en wordt afgehangen aan scharnieren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn en heeft een zogenaamde opdekrand. Deze deur wordt afgehangen met speciale paumelles. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze gemakkelijk te plaatsen is en minder toch doorlaat. Een stompe deur oogt vaak wel weer wat strakker.

Wanneer je een deur koopt, is de draairichting bij stompe binnendeuren niet van belang. Let op: bij een opdekdeur moet je wel de draairichting bepalen. Hoe? Ga aan de kant van de deur staan waarbij je de deur naar jou toe opent. Zit de deurklink links en de scharnieren rechts? Dan is de deur rechtsdraaiend. De kant waar de scharnieren zitten, is bepalend. Zit de deurklink juist rechts en de scharnieren links? Dan is dit een linksdraaiende deur.

 

De juiste afmeting van de binnendeur

Het klinkt misschien als een dooddoener, maar de juiste afmeting is natuurlijk cruciaal. Bij het vervangen van een stompe deur kan er weinig misgaan. Je meet gewoon de breedte en hoogte van de huidige deur op. Bij een opdekdeur moet je weten wat je moet meten. Voor de breedte meet je de deurzijde zonder opdekrand (de smalste zijde dus). Voor de hoogte meet je juist de deurzijde met opdekrand (de hoogste zijde dus). Hangen er nog geen deuren in het kozijn? Lees dan deze meettips.

 

Bepaal de stijl van de binnendeur en het deurbeslag

Bij het bepalen van het doel van de ruimte en de deur heb je waarschijnlijk al een keuze gemaakt of je voor een deur met (gedeeltelijk) glas of zonder glas kiest. In dat geval moet je nog wel de kleur en het materiaal van het frame bepalen. Ga je voor hout of kunststof? En wordt het wit, zwart, houtlook of misschien wel een totaal ander kleurtje? Kies je voor een deur zonder glas? Dan kun je voor een gladde deur gaan of juist met een karakteristiek motief. Zo’n motief kan een klassieke look hebben, maar ook landelijk of juist modern. Beslis wat het beste bij jouw woning past en welke stijl je wilt creëren. Ook met het deurbeslag kun je de stijl bepalen. Geen budget voor (overal) nieuwe binnendeuren? Dan kun je met alleen nieuw deurbeslag de deur ook al flink upgraden.

Tips bij het kopen van een binnendeur

Getagd met:


0 reacties op “Binnendeur kopen? Hier moet je op letten!”