Afval scheiden in en om het huis: 4x tips - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
13 april 2023

Afval scheiden, we worden er steeds beter in en dat is maar goed ook. Want wanneer we dat doen, blijft er minder restafval over en restafval verwerken kost veel energie. Wil je in en om het huis afval (beter) gaan scheiden, maar wil je het jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken? Met deze tips wordt afval scheiden een stuk makkelijker én wellicht ook wel wat leuker.

Tip 1: afval scheiden in een duo afvalemmer

Afval scheiden betekent niet alles in dezelfde bak of zak gooien, maar dat hoeft niet per se extra afvalemmers te betekenen. Daar zit je immers niet op te wachten. Tegenwoordig zijn er stijlvolle afvalemmers te vinden met meerdere compartimenten, bijvoorbeeld één compartiment voor plastic en het andere compartiment voor restafval. Handig!
.

Tip 2: gebruik in de keuken een GFT-afvalemmertje

Herken je dit: gooi jij groente- of fruitresten nog wel eens bij het restafval in de afvalemmer, omdat de grote groene bak in de garage of tuin staat? Zet dan een klein GFT-afvalemmertje op het aanrecht of in het keukenkastje. Deze leeg je vervolgens met gemak op een later moment in de grote groene bak buiten.

Extra tip: Ben je trouwens weleens je bak aan straat kwijt, omdat ze allemaal op elkaar lijken? Container stickers bieden de oplossing! Hiermee personaliseer je je bak met bijvoorbeeld je huisnummer en illustratie van je stad.

GFT afval scheiden

Tip 3: ga bewust om met verpakkingsmateriaal

Je kunt ook een steentje bijdragen door ook gewoon te proberen minder afval te veroorzaken. Neem je je brood of fruit mee in plastic zakjes? Ruil dat dan in voor een herbruikbaar bakje. Let in de supermarkt ook op verpakkingsmateriaal en probeer vaker voor karton in plaats van plastic te kiezen. Kijk ook goed of verpakking uit meerdere materialen bestaat en of je dat dan los van elkaar moet scheiden.
.

Tip 4: mooie hulpmiddeltjes voor afval scheiden

Een afvalbak is niet langer alleen functioneel, maar mag er qua design ook best zijn. Tegenwoordig zijn er mooie exemplaren die juist gezien mogen worden. Ook zijn er leuke kleurrijke opvouwbare kratjes die je bijvoorbeeld voor papier of lege flessen kunt gebruiken. Je zult zien dat afval scheiden hierdoor leuker wordt.0 reacties op “Afval scheiden in en om het huis: 4x tips”