6 tips voor een fijn thuiskantoor - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
13 november 2021

Ben je zzp’er of werk je regelmatig vanuit huis? Dan is het de moeite waard om in een fijn thuiskantoor te investeren. Voor sommigen kan vanuit huis werken soms lastig zijn, omdat de scheidslijn tussen prive en werk niet zo duidelijk is en voelt. Dit is niet altijd bevordelijk voor de concentratie. Des te meer reden om in een fijn thuiskantoor te investeren! 

Tip 1: kies de juiste ruimte in huis

Het begint allemaal bij de juiste ruimte in huis kiezen. Voor een thuiskantoor is het niet per se noodzakelijk dat je een kamer in huis over hebt. Een thuiskantoor kun je ook in een lege hoek in huis creëren. Vraag jezelf af waar jij het liefst zit, maar waar je niet te veel afleiding hebt. Dit is voor iedereen verschillend. En werk je alleen op je laptop of heb je eigenlijk meer ruimte nodig? Dat heeft ook invloed op welke ruimte geschikt is. Zorg er daarnaast voor dat de werkplek voldoende daglicht heeft.

 

Tip 2: investeer in een bureau en bureaustoel

Natuurlijk kun je gewoon aan de tafel op een eetkamerstoel gaan zitten werken, maar als je echt vaak en uren achter elkaar vanuit huis werkt, is het wel zo verstandig om in een goed bureau en comfortabele bureaustoel te investeren. Dit om lichamelijk klachten te voorkomen. Stel het bureau en de stoel altijd op de juiste hoogte af.

 

Tip 3: kies de juiste kleuren

Ook dit is voor iedereen verschillend en persoonlijk. Verdiep je eens in kleuren en wat voor effect ze hebben op je gemoedstoestand. Een leuk behang is ook een goede optie: hoe leuker je je thuiswerkplek maakt om te zitten, hoe meer je geneigd ben om er tijd door te brengen. Wees dus niet per se voorzichtig met een opvallende kleur of behangmotief. Dit kan juist heel motiverend werken om meer uren in je thuiskantoor door te brengen.

 

Tip 4: zorg voor weinig afleiding

Hoewel je dus best voor een opvallendere kleur op de muur of leuk motiefje kunt kiezen, is het verder wel belangrijk dat de ruimte goed opgeruimd is en weinig spullen bevat die voor afleiding kunnen zorgen. Niets is zo funest als bijvoorbeeld een rommelhoekje dat steeds je aandacht blijft vragen. Ruim dus goed op, zorg dat er niet al te veel spullen staan en ga voor voldoende opbergmogelijkheden rondom je werkplek.

 

Tip 5: denk aan de printer

In menig thuiskantoor staat een printer. Zet deze niet op je bureau, maar zorg dat je daar een mooi plekje voor creëert dat niet te veel in het zicht staat. De meeste printers zijn niet bepaald mooi voor het oog namelijk. Net als dat je afleiding moet voorkomen, is het ook belangrijk om frustratie uit de weg te gaan. En laat de printer nou vaak voor frustraties zorgen, bijvoorbeeld wanneer de inkt op is als je weer eens een keertje moet printen. Een print-abonnement kan een oplossing bieden: hierbij kies je een “inkt-plan” dat bij jou past en op basis daarvan krijg je op het juiste moment nieuwe inktcartridges rechtstreeks thuisgestuurd. Zo ben je ervan verzekerd dat je altijd nieuwe inkt in huis hebt, voordat de oude op is.

 

Tip 6: maak af met planten

Planten zorgen voor een rustgevend effect en zijn daarnaast ook een subtiele sfeermaker. Het gevoel van natuur om je heen werkt stimulerend, waardoor planten een absolute must zijn voor in je thuiskantoor.

 

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan eens deze voorbeelden van creatieve werkplekken.

 1 reactie op “6 tips voor een fijn thuiskantoor”


    19 december 2019

    Hi wat een prachtige afbeelding! Een goed gestructureerde kamer is zeer belangrijk voor de effectiviteit van het thuiswerken. Die metalen stellingkast ziet er overigens prachtig eruit!. Groetjes, Anne