In de winter thuis energie besparen: 4x tips - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
3 oktober 2022

Zodra het buiten kouder wordt en het in huis afkoelt, zijn we al snel geneigd om naar de thermostaat te grijpen in plaats van een dikkere trui aan te trekken. Het energiegebruik neemt al snel toe. Wil je weten wat eenvoudige manieren zijn om energie te besparen in huis? Lees gauw verder en maak er profijt van! Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 

Tip 1: Voorkom tocht 

Je wilt het in huis lekker warm houden. Tocht is dan funest. Ga alle spleten en kieren in huis na en bekijk of je ze kunt dichten. Voor ramen en deuren bestaan er bijvoorbeeld tochttrips. Kieren bij kozijnen kun je het best dicht kitten. Leer jezelf ook echt aan om deuren in huis te sluiten. Het klinkt simpel, maar het draagt echt bij. Helemaal de deur tussen de hal en de woonkamer, maar ook die van de slaapkamer. Aangezien je daar vaak een raampje open hebt staan.

 

Tip 2: Kies voor LED lampen

Het dalen van de temperatuur buiten, gaat gepaard met het sneller donker worden. We gaan dus meer verlichting in huis gebruiken. Dit betekent ook dat je meer energie gaat verbruiken. Heb je nog geen LED lampen in huis? Stap dan gauw over. Een LED lamp is een stuk zuiniger: zo’n 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Ook gaan LED lampen veel langer mee.

 

Tip 3: Isoleer met gordijnen

Tocht moet je proberen te voorkomen, maar er zijn nog meer trucjes om je huis beter te isoleren. Denk aan raambekleding. Door goede raambekleding in huis aan te brengen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, kun je zeker energie besparen. Denk er ook aan om de gordijnen in ongebruikte ruimtes te sluiten. Hang gordijnen trouwens niet voor de verwarming; er gaat dan veel warmte verloren en dat is zonde. Zorg desondanks wel voor voldoende ventilatie, wel zo verstandig voor een gezonde lucht in huis.

 

Tip 4: Doe een radiator-check 

Het is verstandig om je radiatoren een paar keer per jaar te ontluchten. Op deze manier voorkom je dat er lucht in de leidingen zit en je CV-ketel meer gas verbruikt dan nodig is. Ga ook na of je verwarming goed vrijstaat. Hangen de gordijnen er bijvoorbeeld niet tegenaan? En staat de bank of een kast er niet te dicht op? De warme lucht kan zich dan niet goed verspreiden. Een andere tips is je radiatoren met radiatorfolie te beplakken. Zo kunnen ze de warme lucht beter kwijt en gaat de warme niet in de muren zitten, maar verspreidt het beter door de ruimte in huis.


Heb je alle tips in acht genomen, maar ben je nog op zoek naar een mooie energie actie? Doe eens rondje langs verschillende energieleveranciers en ontdekt of je ergens nog kunt besparen. 

 0 reacties op “In de winter thuis energie besparen: 4x tips”