3 tips voor hanglampen in huis - Stripesandwalls.nlStripesandwalls.nl
24 januari 2016

De zoektocht naar de juiste lamp vinden veel mensen een lastige klus. Er zijn zo veel verschillende soorten en stijlen; welke lamp past nu het best op die specifieke plek in huis? Hier vind je drie tips wanneer het gaat om hanglampen in huis. Houd deze punten goed in je achterhoofd en je zult zien dat het vinden van de juiste hanglamp iets makkelijker is.

Tip 1: Basisverlichting versus functionele verlichting
De hanglamp wordt in huis vaak gebruikt als basisverlichting of functionele verlichting. Basisverlichting kun je eigenlijk het best omschrijven als het licht dat je in huis aandoet wanneer je een ruimte binnengaat. Naast hanglampen zie je vaak plafonnières en spots als basisverlichting. In mijn huis heb ik spots; de hanglamp boven de eettafel bijvoorbeeld gebruik ik persoonlijk als functionele verlichting. Wanneer ik aan de eettafel zit, vraagt deze plek om extra licht. De hanglamp is in dat geval functioneel en hoeft niet per se aan als ik in de woonkamer ben. De spots zijn voor mij de basisverlichting. Wanneer je een hanglamp koopt, is het goed om te realiseren wat voor functie hij zal vervullen. Moet hij een specifieke plek verlichten of de gehele ruimte van licht voorzien? Op basis daarvan kun je in de zoektocht naar de perfecte hanglamp al wat lampen uitsluiten.

Tip 2: De grootte van een hanglamp 
Wanneer je op zoek bent naar een hanglamp voor boven je eettafel is het verstandig om naar de verhouding tussen de tafel en de lamp te kijken. De lamp mag in ieder geval niet breder zijn dan de eettafel. Wanneer het om een lamp met een dichte kap gaat, is het aan te raden dat de breedte van de lamp ongeveer twee derde van de tafel is. De lamp zal dan de gehele tafel verlichten. Is je oog gevallen op een kleinere lamp, maar vind je het wel belangrijk dat de gehele tafel verlicht is? Ga dan voor een lamp die rondom licht geeft. Wanneer je een lange tafel hebt, ga je voor meerdere lampen naast elkaar.

Hanglampen tips1  Hanglampen tips2

Tip 3: De hoogte van een hanglamp 
Wanneer we kijken naar de hoogte van een hanglamp boven de eettafel, kun je het best 70 tot 80 centimeter tussen de hanglamp en de tafel aanhouden. Wanneer je meer van de tafel verlicht wilt hebben, kun je de lamp iets hoger hanger. Speel hier even mee, voordat je de lamp ophangt. Steeds vaker zien we ook lampen boven een salontafel in de woonkamer. Naast functionele verlichting dient de hanglamp in dat geval ook wel eens als sfeerverlichting. Kijk dan vooral naar gebruiksgemak. Hangt de lamp niet in de weg en stoot je je hoofd er niet aan? De hoogte hangt dan ook weer af van het doel. Wil je een tafeltje naast de bank verlichten en echt alleen dat tafeltje als het ware in de spotlight zetten? Hang de lamp dan vrij dicht boven het tafeltje. Moet de lamp vooral sfeer geven aan een groter gedeelte van de kamer? In dat geval hang je hem iets hoger, zodat een groter gedeelte verlicht zal worden.

Vind jij het kopen van verlichting moeilijk?

Getagd met: , ,


1 reactie op “3 tips voor hanglampen in huis”

  Maaike

  18 maart 2017

  Hoi,

  Ik heb een prachtige lamp gezien voor boven mijn eettafel in mijn nieuwe woning. Nu heb ik een ronde tafel van 140 cm doorsnee. De lamp is 40 cm doorsnee, is dat dan te klein? Ik vind op internet helaas nergens het antwoord op de vraag wat bij ronde tafels de juiste verhouding is.
  Ik lees hier dat je tweederde van de tafelbreedte moet aanhouden, dan zou ik dus een lamp van ongeveer 90 cm doorsnede moeten hebben, dat lijkt me erg groot. Gaat deze berekening niet op voor ronde tafels?
  Dit is misschien niet doe juiste plek voor deze vraag, maar ik kan het altijd proberen ;)

  Groet, Maaike